Rask og diskret levering
Fri frakt ved kjøp over 499 kr
 • Rask og diskret levering
 • Fri frakt ved kjøp over 499 kr
Menskopper med glitter i en bukett med blomster på en rosa bakgrunnMenskopper med glitter i en bukett med blomster på en rosa bakgrunn
Guider
Author
Publisert:23/10/2020

Menskopper - Den ultimate guiden

Innholdsfortegnelse

Menskopper er på kort tid blitt et populært intimprodukt blant kvinner verden over. Stadig flere bytter ut bind og tamponger med det miljøvennlige og økonomiske alternativet. Men for mange er det også en helt ny verden.

Vi vil at du skal føle deg 100% trygg når du beveger deg ut i dette ukjente landskapet. Derfor har vi laget en guide der vi svarer på mange av de spørsmålene som ofte blir stilt om menskopper, som blant annet hvor lenge den kan sitte oppe i skjeden og hvordan man får satt den inn.

Hva er en menskopp?

En menskopp er et hygieneprodukt og brukes som et alternativ til bind og tamponer. Den er formet som en lang kopp og har som regel en stilk i enden. Den er som oftest laget av silikon, så den er lett å holde ren og myk nok til å føles komfortabel. Koppen settes opp i skjeden, der den samler opp blodet du mister når du menstruerer. Med jevne mellomrom tas koppen ut for å tømmes og renses før den settes inn igjen.

Person med tre menskopper på en arm som flekser

Hvordan bruker man en menskopp?

Mange vegrer seg for å lære hvordan man bruker en menskopp, men det er absolutt ikke noe å være bekymret for. Det er enklere enn du tror, og du lærer det fort. På din første menstruasjonsdag folder du koppen sammen og setter den inn i skjeden. Her folder den seg ut og danner et vakuum som gjør at den kan samle opp alt blodet uten å lekke. Hvordan man folder den sammen og hva man gjør før og etter bruk, lærer du mer om i denne guiden.

Hvor ofte bør den skiftes ut?

En menskopp kan i utgangspunktet brukes i opptil 12 timer. Opplever du derimot kraftige blødninger, kan det være nødvendig å tømme den oftere. Vasker du menskoppen ordentlig og passer godt på den, kan den holde i mange år. Akkurat hvor mange år den kan holde varierer selvfølgelig fra modell til modell, men noen merker, som OrganiCup og Lunette, lover en holdbarhet på opptil 10 år.

Hvordan setter man den opp?

 1. Start med å vaske hendene dine og menskoppen grundig. Gjerne med en mild, parfymefri intimsåpe.

 2. Innta en posisjon med spredte ben der du føler deg bekvem og kan slappe av. Noen liker å sitte på toalettet, mens andre foretrekker å stå opp. Kanskje med den ene foten på setet. Det er veldig individuelt hva man synes fungerer best, og ingen metode er feil eller mer riktig.

 3. Fold koppen, så den blir litt smalere og lettere å få på plass. Les mer om de mest populære foldeteknikkene lenger ned.

 4. Spre kjønnsleppene og før menskoppen opp i skjeden. Vær oppmerksom på at den ikke skal like langt opp som en tampong. Alle kropper er dessuten forskjellige, så det er viktig at du husker å kjenne etter om koppen sitter behagelig.

 5. Dra litt i stilken. Hvis du merker motstand, betyr det at det er oppstått et vakuum og at menskoppen din sitter som den skal. Glir den ned, kan du bruke fingrene til å dytte den litt lenger opp eller kanskje dreie koppen rundt til den folder seg helt ut.

TIPS! De første gangene du bruker hygieneproduktet, kan det være en god idé å ha et truseinnlegg som ekstra beskyttelse. På den måten slipper du å bekymre deg for uønskede lekkasjer. Det er nemlig helt normalt at det tar noen dager å mestre menskoppen.

Person sitter på en seng med en menskopp i hånden

Hvordan tar man den ut?

Når koppen er full, eller det har gått cirka 12 timer, skal den tømmes. Det gjør du på følgende vis:

 1. Start med å vaske hendene grundig. Igjen er det en god idé å bruke en mild, parfymefri intimsåpe.

 2. Innta en posisjon med spredte ben som du synes er behagelig. Det er spesielt viktig at du kan slappe av i underlivet. Kanskje fungerer samme posisjon som du bruker når du setter inn koppen, men det kan også være at du synes en annen fungerer bedre.

 3. Ta fatt i koppen med peke- og tommelfingeren. Bruk eventuelt pekefingeren til at bryte vakuummet ved å klemme ut noe av luften. Før deretter fingeren opp langs siden av menskoppen og trykk til du merker at den slipper skjedeveggen. Unngå å ta koppen ut ved å dra i stilken. Det kan føles svært ubehagelig.

 4. Før forsiktig menskoppen ut og tøm den i toalettet.

 5. Skyll og vask koppen med en mild, parfymefri intimsåpe. Har du ikke en såpe tilgjengelig, kan du til tider nøyes med å skylle den grundig og tørke den med litt toalettpapir. Du kan også bruke noen smarte renseservietter som for eksempel Lunette Cupwipe. De er spesielt gode å ha hvis du må tømme koppen på et offentlig toalett, så du slipper å vaske den foran andre.

 6. Når menskoppen er ren, kan du sette den inn igjen.

Hånd som holder en menskopp med blomster i

Hvordan gjør jeg menskoppen ren?

Som med alt annet som skal opp i skjeden, er det viktig at menskoppen din er helt ren. Hvis den er skitten kan det føre til urinveis- og underlivsinfeksjoner. Og det er altså smertefulle greier.

Mens du fremdeles menstruer, kan du nøyes med å vaske menskoppen med en mild, parfymefri intimsåpe. Bruk gjerne lunkent vann når du vasker den, og husk å skylle koppen grundig, så det ikke sitter noen såperester igjen. Såpen kan nemlig være skadelig for skjedens naturlige pH-balanse. Noen modeller har små lufthull i kantene der det kan gjemme seg såperester eller størknet blod. Se gjerne litt nøyere på disse. Er det vanskelig å komme til hullene, kan du bruke en vattpinne som du væter og spisser til i enden.

Men før du tar i bruk menstruasjonskoppen for første gang er det nødvendig å koke den. Det er for å sikre at ingen bakterier fra produksjonen eller transporten av produktet overføres til ditt underliv. Det samme gjelder hver gang du får mensen, og hver gang den er over. Så kan du sette koppen trygt inn eller legge den vekk med god samvittighet og vite at den er helt fri for bakterier.

Hvordan koker man en menskopp?

 1. Finn frem en gryte som helst ikke er for liten.

 2. Fyll den med vann og bring vannet i kok.

 3. Legg så koppen ned i vannet, og la den ligge og koke så lenge som det står på pakken eller bruksanvisningen. For noen kopper dreier det seg bare om noen få minutter, men for andre tar det litt lenger tid. Pass på at den ikke legger seg på bunnen av gryta.

 4. Ta den opp og la den eventuel avkjøle på et stykke papir, hvis den skal tas i bruk med det samme. Ellers kan det være at skjeden din reagerer på den høye temperaturen.

Seks menskopper med glitter på en rosa bakgrunn

Hvilken størrelse bør jeg velge?

Størrelsen på modellene varierer en del fra merke til merke. Men de fleste av dem fås i både en liten og en stor størrelse.

Hvilken størrelse som anbefales avhenger også av hvilket merke man ser på. Men hvis du vet at du har kraftige blødninger, er det som regel lurt å velge den største størrelsen. Flere anbefaler også at du velger den store størrelsen hvis du har født vaginalt. Den lille størrelsen er altså i utgangspunktet for kvinner som ikke har født vaginalt og som har lette til normale blødninger. Også her er det viktig å understreke at ingen kropper er like, og at du derfor kanskje er en av de kvinnene som fint kan bruke en liten størrelse etter at du har født.

Er du i tvil om hvilken størrelse du bør velge, kan vi anbefale å kjøpe et af Satisfyers menskoppsett, Feel Confident eller Feel Secure. Her får du nemlig begge størrelser i én pakke.

Kjøp menskopper fra Satisfyer.

Person som flekser med begge armene med menskopper på

Hvilken menskopp er best?

Det finnes et hav av ulike menskopper, og alle har sine fordeler. Som med det aller meste, er det selvfølgelig en smakssak hva man foretrekker. Det kan dreie seg om stil, skjedens utforming, allergier og mye annet. Men det er likevel noen produkter på markedet som er ekstra populære.

OrganiCup

OrganiCup er en av disse, og dette skyldes især de veganske og allergivennlige materialene som er brukt til å lage kroppen. I tillegg har merket en bærekraftig identitet og en svært informativ hjemmeside der man kan lese mer om deres populære produkter.

Samtidig får du en liten bomullspose med på kjøpet, som du kan oppbevare menskoppen i når den ikke blir brukt. Selve koppen har små lufthull som sørger for at den foldes enkelt ut når du fører den opp i skjeden, samt en praktisk stilk som gjør det lett å få koppen ut igjen. I tillegg kan den brukes i helt opptil 10 år og er derfor et ekstra miljøvennlig og økonomisk alternativ.

Kjøp OrganiCup her.

Lunette

Lunette er raskt blitt en favoritt blant kvinner verden over og har mange av de samme fordelene som OrganiCup. Ved første øyekast kan det være vanskelig å skille mellom de to merkene, og det er særlig formen på produktene som ligner. Lunettes varianter fås dog i flere friske farger, som kan være mer tiltalende når det er snakk om noe som skal brukes til å samle opp blod.

I likhet med OrganiCup kan Lunettes menskopper holde i opptil 10 år. Lunette har også et bærekraftig fokus, men er særlig opptatt av sosial inkludering og forbedret seksualundervisning. Det tyder altså på at flere velger mer samfunnsengasjerte merker når de handler hygieneprodukter. 

Kjøp Lunette menstruasjonskopper her.

Hånd som heller glitter ut av en menskopp

Hvorfor bør du velge en menskopp?

Det er utrolig mange fordeler ved å velge en menskopp fremfor bind eller tamponger. De fleste av disse har med koppenes lange holdbarhet å gjøre. Ved å unngå engangsprodukter kan du nemlig spare mange penger oppigjennom årene.

I løpet av årene sparer du også miljøet for mye plast- og papiravfall. Så hvis du ønsker å ta bedre vare på planeten vår, er det også verdt å overveie en menskopp fremfor et annet hygieneprodukt.

Men denne type hygieneprodukt er ikke bare godt for lommeboken og planeten. En menskopp passer også ekstra godt på underlivet ditt. Og det er viktig fordi det har nemlig en svært skjør balanse og er avhengig av at du har sunne slimhinner. Når du bruker bind og tamponger, risikerer du å tørke ut slimhinnene dine fordi de absorberer, i stedet for å samle opp, blodet. Og fordi menskopper nettopp samler det opp, kan de holde på mer blod enn bind og tamponger ettersom de har mer plass enn det er inni tampongen eller bindet. Du sparer dermed også et par turer til toalettet i løpet av dagen.

En menskopp føles behagelig å ha i skjeden, og sitter den riktig, så legger du faktisk ikke merke til den. Den lekker heller ikke hvis den sitter riktig og er derfor særlig god for deg som liker å være fysisk aktiv – også når du har mensen.

En menskopp med glitter på en bar mage

Hvilke foldeteknikker finnes det?

Det finnes flere ulike foldemetoder, og hva som passer best for deg er ikke nødvendigvis det samme som passer best for en annen. Vi vil derfor forklare noen av de mest populære foldemetodene, så du kan prøve deg frem og finne ut hvilken teknikk som fungerer best for deg.

C-fold

Denne varianten er svært intuitiv og er nok den første metoden de fleste kvinner vil ty til. Først presses koppen flat og deretter folder du den sammen, så de to hjørnene møtes og koppen former seg som en ‘C’.

7-fold

Med en 7-fold blir koppen litt smalere, og for noen kan det gjøre det litt enklere å sette den opp. Men her er det viktig å ha et godt grep. Start igjen med å presse koppen flat. Ta så det ene hjørnet og fold det skrått nedover mot bunnen av koppen. Hvis du ser godt etter, kan du se at kanten på koppen nå har dannet et 7-tall.

Labia-fold

Denne teknikken kan virke litt tricky, men er spesielt god hvis du har en ekstra myk kopp som er litt vanskelig å få til å folde seg ut når den er satt opp. Ta fatt i den ene siden av kanten på koppen og klem den sammen. Press den deretter inn i midten av kanten på koppens åpne side og fold resten av koppen rundt den sammenklemte delen. Hvis du har du foldet den riktig, ser det ut som om den har to “løkker” når du ser på koppen fra siden.

Punch-down-fold

Akkurat som Labia-folden er Punch-down metoden god til myke kopper som er litt strevsomme. Sett en finger på kanten av menskoppen, og trykk den siden helt ned i bunnen av koppen. Klem rundt koppen, så den ikke folder seg ut igjen før du får satt den inn i skjeden.

En person som har kastet menskopper opp i luften foran seg

Kjøp menskoppen din hos Sinful

Vi håper at du har lært mye og føler at du er klar til å få glede av de mange fordelene med en menskopp. Har du flere spørsmål som du ønsker å få svar på, er våre snille ansatte i kundeservice alltid klare til å hjelpe dig.

Få 10 % rabatt på ditt neste kjøpMeld deg på Sinfuls nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrevet i dag og få 10% på det neste kjøpet ditt. Gled deg til å få VIP-adgang på de gode tilbudene, målrettet markedsføring, eksklusive lanseringer og kule konkurranser.

Du kan når som helst tilbakekalle ditt samtykke. Vi behandler opplysningene dine i samsvar med våre retningslinjer for persondatapolitikk.

Rask og diskret levering
Fri frakt ved kjøp over 499 kr
posten
helthjem
VISA
Mastercard
vipps
PayPal
Klarna

Rask levering

posten
helthjem

Sikker betaling

VISA
Mastercard
vipps
PayPal
Klarna

Sinful.no v/Sinful - Alfasetveien 24, 0060 OSLO - VAT: 913397045 MVA

Alle modellene er over 18 år.

Copyright © 2008-2024 Sinful